Salvamont România a prezentat bilanţul pentru luna august, când sezonul cald a atins punctul de vârf. Cifrele raportate sunt mai mari decât în 2023, potrivit datelor oficiale.
Numai în luna august s-au înregistrat 15 decese pe munte, arată Salvamont România.
În total, salvamontiștii au intervenit în 529 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical. 756 de persoane au avut nevoied e ajutor, fiind salvate.
Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România, spune că, de la an la an, crește numărul de accidente raportate. Sunt tot mai multe victime, ca și tot mai multe persoane care au nevoie de ajutor.
„De peste 25 de ani, de la an la an numărul de accidente creşte constant şi îngrijorător şi acest fapt trebuie sa fie un mare semnal de alarmă pentru noi toţi”, a declarat Cornoiu.
Astfel, în august, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 529 de acţiuni de acordare a primului ajutor medical. Dintre acestea, „184 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, iar 37 au fost transportate cu ambulanțele Salvamont (+ 41 față de august 2023), 30 persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV, iar, 15 persoane au decedat pe munte (+1 față de august 2023), sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML”, arată Salvamont România într-un mesaj postat pe Facebook.
Din numărul total de intervenții, 442 de intervenții au avut loc în zona montană – fiind salvate 669 de persoane, 79 de persoane s-au prezentat și au beneficiat de prim-ajutor la cabinetele medicale ale bazelor Salvamont, iar 8 intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acțiuni la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor.
Din numărul total de intervenții în 9 situații s-au folosit drone de căutare-salvare , în șase intervenții, câini de căutare Salvamont, și intr-o intervenție scafandri salvamont.
De asemenea, în cursul lunii august s-au primit 1.396 apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 624 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone, restul de 772 de apeluri fiind făcute direct structurilor Salvamont locale sau județene.
Structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate.
În cadrul celor 43 de structuri Salvamont din România, activează ca personal operativ de intervenție un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, 300 de salvatori montani angajați, 496 de salvatori montani voluntari, alături de care aproximativ 350 de salvatori aspiranți și debutanți se află în diverse etape de formare profesională.
CITEȘTE ȘI:
Misiune spectaculoasă. O alpinistă a fost salvată de la „TREI PAȘI DE MOARTE”, Masivul Făgăraș